Examenvrees

Je hebt zo goed geleerd en zodra je de examenruimte binnenstapt (of de lesauto) voel je het al, je weet niets meer. Je bibbert, zweet en voelt je misselijk. Wat een ellende. Weet je hoeveel mensen er last hebben van examenvrees? Meer dan je verwacht waarschijnlijk. Namelijk 1 op de 5 leerlingen van een examenklas van de middelbare school. Voor sommigen is alleen het woord "examen" al voldoende om de angst op te roepen.

Examenvrees wordt ook wel faalangst genoemd. Er zijn veel praktische tips te leren die je kunnen helpen om je gedegen op een examen voor te bereiden. Daarnaast kan het goed werken om je van tevoren met de ruimte en gang van zaken vertrouwd te maken. Steeds meer (middelbare) scholen passen dit preventief toe bij leerlingen die daar behoefte aan hebben. Overigens helpt het vaak ook goed om te focussen op wat er in je lichaam gebeurt en welke gedachten je hebt die dat oproepen. Zo kun je leren om je gedachten te veranderen naar de realiteit (je hebt goed geleerd en je beheerst de stof).

In veel gevallen is het ook een innerlijk stemmetje dat zegt: "je kunt het niet" of erger. Misschien is dat ontstaan in een eerder stuk van je leven, dat doet er niet zoveel toe. Het wil je iets zeggen en dat komt niet handig over. Door met deze innerlijke criticus in contact te komen kan je die omvormen naar een interne hulpbron.

Zo kun je misschien een beetje voorstellen hoe coaching bij examenvrees of faalangst in zijn werk kan gaan. Ben je benieuwd naar wat het voor jou kan betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Wil je eerst meer lezen erover of testen of jij faalangst hebt, dan kun je een kijkje nemen op deze website: http://examen.kennisnet.nl/examenvrees