Hyperventilatie

Hyperventilatie is een lichamelijke reactie op spanning. Rationeel gezien is hyperventilatie heel onschuldig toch is het vaak zo overweldigend dat je het niet rationeel kunt benaderen wanneer het je overkomt.

Wat kan je aan hyperventilatie doen?

Het meest voor de hand liggend lijkt het om de (externe) oorzaak van de spanning weg te nemen. Alleen is dat niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als je last van hyperventilatie krijgt in een drukke winkel of tijdens drukke perioden op je werk of thuis. Vermijden is meestal geen oplossing.

Een andere manier is om te (leren) kijken en voelen wat er in je lichaam gebeurt vlak voor je gaat hyperventileren. Hyperventilatie komt vaak over als een plotselinge aanval omdat we de voorsignalen niet herkennen. Op het moment dat we die wel herkennen kunnen we een time-out nemen om weer kalm te worden.

Durven we die time-out ook werkelijk te nemen dan herstelt ons lichaam zich verrassend snel. De functie van hyperventilatie is niet meer of minder dan een waarschuwing van ons eigen lichaam waarmee het zegt dat we onze grenzen overschrijden.

Heb je er moeite mee om naar je lichaam te luisteren, misschien wel omdat je de overtuiging hebt dat je alles gewoon altijd moet kunnen? Met behulp van coaching kan je hyperventilatie gebruiken om meer over jezelf te leren. En vooral om geen last meer te hebben van (onverwachte) hyperventilatie-aanvallen.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Neem vrijblijvend contact op.